Trage Computer

Trage computer

 

Een trage computer is een van de grootste ergernissen van computergebruikers. Er is bijna niets vervelender: dat steeds moeten wachten voordat een programma eindelijk is gestart of het ‘eeuwig’ moeten wachten tot Windows eindelijk een keer is opgestart, erg frustrerend! Er is vaak met slechts enkele ingrepen wat aan de traagheid van uw computer te doen. Pc-Problemen.nl kijkt graag wat er in uw situatie gedaan kan worden.

Een trage computer of laptop kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder noemen we een aantal veel voorkomende oorzaken.

Harde schijf fragmentatie of slijtage

Fragmentatie (versnippering) van computerbestanden op een harde schijf komt voor als er bij het schrijven van een bestand niet voldoende aaneengesloten vrije ruimte is om alle gegevens achter elkaar te kunnen opslaan. Het bestand wordt in dit geval opgedeeld en verspreid over lege plekken op de harde schijf opgeslagen. Dat leidt ertoe dat bij het lezen relatief veel tijd verloren gaat.

 

Een harde schijf bevat draaiende delen en is daardoor onderhevig aan slijtage en warmteontwikkeling. Slijtage van de schijf kan de lees- en schijfsnelheid negatief beïnvloeden en zelfs beschadigde sectoren opleveren. Hierdoor wordt de computer steeds langzamer en uiteindelijk kan de schijf zelfs defect raken met mogelijk gegevensverlies tot gevolg.

Onvoldoende werkgeheugen (RAM)

Voor het opslaan van actieve programma’s heeft een computer werkgeheugen nodig. Afhankelijk van het type computergebruiker die u bent, heeft u soms voordeel bij een groter werkgeheugen. Vooral als u meerdere programma’s tegelijk gebruikt kan een computer traag worden door een tekort aan RAM. Meestal bevat uw laptop of computer ruimte voor extra geheugenmodules. Pc-Problemen.nl levert en installeert de juiste modules voor u.

Windows opstartprogramma’s

Een ander probleem is het ‘op de achtergrond’ draaien van allerlei programma’s. Tijdens het opstarten van uw computer worden vaak allerlei programma’s voorgeladen, zodat wanneer u het betreffende programma oproept, het sneller klaar is met laden. Het nadeel hiervan kan zijn dat ook de programma’s die u zelden gebruikt werkgeheugen in beslag nemen. Onze specialist bekijkt de lijst met opstartprogramma’s en configureert aan de hand van uw gebruikersprofiel welke programma’s wel of niet tijdens het opstarten worden geactiveerd.